Hundar badar gärna året om

Hundbad i hav, sjöar och andra vattendrag

Okategoriserade

De flesta hundar brukar gilla att bada, beroende på vilken ras det är. Många hundar tycker om att ta sig ett dopp nästan oavsett årstid så länge det finns öppet vatten. Men det är särskilt under vår och sommar när det börjar bli riktigt varmt ute som nästan alla hundar uppskattar att få gå i vattnet och svalka sig. Det är dock viktigt att alltid hålla uppsikt över sin badande hund, särskilt om man har en valp som inte är van vid vatten, samt att hålla sig vid grunt vatten.

För att det ska bli extra roligt för hunden att bada kan det vara en bra idé att ta med sig en leksak till den. Shopello hjälper dig att hitta allt du behöver för dig och din hund för att ni ska få en kul lekstund tillsammans. Hos Shopello kan du enkelt söka efter den hundsak du vill ha och få resultat från flera olika butikers utbud. Några exempel på leksaker som passar när du ska bada med din hund är en frisbee (som flyter), en boll eller en flytande hundleksak.

Hund vid vattnet

Det ska vara kul att bada med hunden men det är viktigt att alltid sätta säkerheten först. Ifall det är ett nytt ställe som hunden inte badat på tidigare kan det vara bra att undersöka hur botten ser ut först, för att inte riskera att det finns vassa stenar som den kan skada tassarna på. Ifall underlaget är stenigt kan det vara bra att smörja in tassarna efteråt med en tass-salva.

Vett och etikett vid hundbad

Oavsett hur mycket ens hund gillar att bada är det viktigt att lära den att den aldrig får gå i vattnet innan den fått tillåtelse, även om det är ett ställe där hunden brukar bada. Detta beror bland annat på att man som ägare måste kontrollera så att det inte råder algblomning, vilket är mycket giftigt för hunden, eller väldigt strömt i vattnet så att hunden riskerar att dras med. Har man väl kollat så att det ser bra ut är det bara att ge hunden klartecken att hoppa i.

Full fart i sjön

Efter badet är det bra att kolla igenom hundens tassar så att den inte fått några små sår eller andra blessyrer. Det är också viktigt att torka hundens päls ordentligt så att den inte går runt och är för blöt, vilket kan leda till att den får fukteksem.

Att bada tillsammans är kul både för en själv och hunden. Det är dock viktigt att alltid respektera de regler som finns uppsatta vid allmänna badplatser då det för det mesta råder hundförbud där. Många är allergiska eller rädda för hundar vilket leder till att hundarna får hålla sig på speciellt anpassade badplatser för hundar. Då det är olika regler och badplatser beroende på vilken kommun man bor i kan det vara bra att titta på Svenska Brukshundsklubbens hemsida, där det finns en lista på hundvänliga bad i Sveriges kommuner.