Barn och hundar, en bra kombination

Barn och hundar 2

Hundar

Människor har, i de flesta kulturer och i tusentals år, haft små barn och hundar på samma gång. Barn och hundar går alltså bevisligen ofta mycket bra ihop. Därmed inte sagt att det är helt problemfritt. I värsta fall kan konsekvenserna bli riktigt tråkiga om hunden och barnet triggar varandras dåliga beteenden. I den här texten ska ta vi ta upp några saker som det är bra att tänka på, innan man skaffar hund till en barnfamilj, eller när det kommer en bebis till ett hem där det redan finns en eller flera hundar.

Fördelar med hund i barnfamiljer

Har du hört talas om den hundvalp som räddade ettåringen Silas liv? Det är inte alls ovanligt att hundar visar en sådan lojalitet gentemot barn (och vuxna) att tråkiga situationer kan undvikas. Det är också bevisat att barns immunsystem triggas på ett positivt sätt av kontakt med hundar. Det kan leda till mindre problem med allergier när barnet växer upp. Att växa upp bland och lära sig umgås med djur ger också mycket erfarenhet som kan komma till nytta inom många av livets områden. En hund blir dessutom en extra vän att umgås med för barnet och för hunden kan ett barn vara det perfekta sällskapet.

Umgänge under överinsyn

Lite äldre hundar är i regel vänligt inställda till hundvalpar och brukar betrakta små barn som om de vore just valpar. Det kan dock bli lite problematiskt att ta sig an en hundvalp om man redan har en bebis. Risken är då att hundvalpen vill leka på samma sätt med barnet som om det hade varit en valp. Det kan innebära nafsande, ansiktsslick och stora känsloutbrott. Just ansiktsslicken är inte så farliga som många tror, (tvärtom faktiskt) men små barn ska inte behöva bli bitna, ens på skoj. Det gäller alltså att inte låta hundar och små barn vara ensamma med varandra.