Hunden är människans bästa vän

Barn och hundar

Hundar

Många familjer som väljer att skaffa barn har redan en hund sedan innan. Sedan finns det familjer som gärna vill att deras barn ska växa upp med ett djur, så de skaffar en valp när barnet har växt upp lite. För barnen är det ovärderligt att få växa upp med ett husdjur men det är även mycket jobb med att ha både hund och barn. Båda ska uppfostras och sedan ska de även fungera ihop under många år. Barn kan vara både hårdhänta och högljudda. Vissa hundar kan vantrivas med barn och då kan det finnas risk för bett och skador.

En del av familjen

Hundar blir en naturlig del av familjen och brukar ofta ta på sig en beskyddande roll över barnen. Ett exempel är den hundvalp som räddade ettåringen Silas liv, genom att varna mamman för att Silas krampade i feber. Det är dock mycket viktigt att veta att det inte alltid är så. En del hundar kan vara mer misstänksamma mot barn och det är absolut inte rekommenderat att lämna en hund ensam med ett litet barn. Vissa raser är även mer lämpade än andra att ha tillsammans med barn, både för barnets och hundens skull. En hund som till exempel är känslig mot ljud och har en delikat uppbyggnad, som minipudlar, ska helst inte vara i barnfamiljer.

Tänk på det här

Om du redan har en hund när du bestämmer dig för att skaffa barn gäller det att du känner din hund. Vet du att hunden accepterar barn? Blir den lätt stressad av höga ljud? Hur reagerar den om någon knuffar den eller drar den i pälsen? En del hundar trivs inte med barn och det är du som ägare som måste se till att det fungerar. En hundvalp kan vara något lättare att integrera i en familj med barn, då den är formbar till en viss mån. Det är dock viktigt att du väljer en hundras som är känd för att vara bra med barn. Om allt faller på plats och det fungerar kan en hund i familjen vara underbart.