En ståtlig Irländsk varghund

Irländsk varghund

Hundar

Irländsk varghund är en av världens största hundraser och den är även den allra största vinthunden som finns. Många fullvuxna hanhundar ligger på 90 cm i mankhöjd och det är inte ovanligt att de når en vikt ända upp till 80 kilo. Hunden är avlad för jakt och användes fram till 1600-talet för att jaga varg och hjort på Irland. Under 1500-talet fanns det en lag som sade att alla grevskap i hela Irland var tvungna att ha 24 varghundar för att skydda böndernas får från en säker död på grund av vargarna. Trots sin bakgrund som jakthund är Irländsk varghund idag en mycket trevlig och lugn sällskapshund.

En vänlig jätte

Trots hundens storlek är den mycket elegant byggd och rör sig graciöst. Den är muskulös och respektingivande, men de som känner en varghund vet att de är mycket vänliga. Den går dessutom utmärkt ihop med både djur och barn. Hunden är till exempel inte någon vidare vakthund, då den är allt för harmonisk och lugn för det. Även inomhus är den lugn och ligger gärna och vilar. jättehunden blir ofta lokalkändis där den bor på grund av att storleken väcker uppmärksamhet. Den kan dock vara ganska reserverad mot främlingar, då det är en introvert hund. Irländsk varghund har omnämnts som ett lejon vid jakt, ett lamm hemma.

Mer om rasen

Som med alla stora hundar finns det risk för vissa hälsoproblem. En irländsk varghund blir tyvärr inte särskilt gammal, ca 7 år är medellivslängden. Det finns också risk för problem med lederna. Det är därför mycket viktigt att aldrig övermotionera valpen. När valpen är 3-4 år gammal är den färdigutvecklad. Även dilaterad kardiomyopati, som är ett hjärtproblem kan drabba rasen. Det är därför viktigt att hjärtat undersöks regelbundet. Den irländska varghunden har förekommit i myter och berättelser från keltisk tid och det var en gång en krigshund som krigade jämte kelterna och spred fasa bland romarna. För dig som gillar en stor hund med ett starkt kulturarv är detta en utmärkt ras.