Hunden i hemmet

Hundar


Att skaffa hund är definitivt ett glatt inslag i familjen som kommer ge många fina stunder för liten som gammal. Men att introducera en hund i hemmet har även sina svårigheter och det kan vara till sin fördel att känna till vissa saker innan man öppnar dörren.

Varje hund är unik
Precis som oss människor är alla hundar olika och unika, vilket innebär att varje enskild hund bör tränas och uppfostras utifrån sina individuella förutsättningar. Olika typer av träningsmetoder kan krävas för olika raser och man bör även tänka på att situationer kan skilja mellan familjer etcetera. Oavsett vilken typ av mentalitet hunden har eller vilken situation den välkomnas in i är det viktigt att man redan från valpstadiet tränar upp en allmän lydnad. På så sätt kan hunden enklare anpassa sig och förstå framtida uppfostran och specialträning.

Den busiga valpen
Det tar olika tid för hundar att bli rumsrena, något man bör ha i åtanke när man introducerar den lilla valpen i hemmet. Jobba hårt med att få valpen att förstå var den ska gå när den behöver utföra sina behov. Försök att skapa en plats långt från den fina inredningen så som möbler och annan dekoration. Glöm inte bort att ge valpen son sovplats redan som valp, se dock till att platsen inte är intill en dörr eller fönster då hunden snabbt kan bli ”kontrollerande”, vilket kan bli en jobbig detalj.

Precis som katter kan även valpen få för sig att busa med tassar och klor, var därför noga med att hunden inte klöser direkt mot din snygga tapet. Ge den leksaker att busa med så håller den sig från hemmets väggar och golv!

Smuts och skötsel
För att undvika allt för mycket slitage på ditt hem så som möbler och inredning bör man tidigt skapa rutiner gällande skötsel av hunden. Det må hända vara mysigt med hunden bredvid sig i soffan eller sängen, men tyvärr är det inte alltid så enkelt att få bort allt hår från hundens päls och det sätter sig som klister överallt.

Se till att hunden inte springer in med allt för smutsig päls och leriga tassar, man kan enkelt skölja av hunden precis innan man går in. Men oftast brukar ändå hundar själva vara måna om att ruska av sig vatten, lera eller annan lös smuts.