Att tänka på vid köp av hund

Hundar

Att skaffa hund bör aldrig vara ett impulsköp – både för din egen och hundens skull. Men efter att noga tänkt över saker som val av hundras, hur mycket tid du kan spendera och mycket annat är det alltså dags att göra slag i saken. Det är nu du kommer till själva köpet av hunden.

 

Se upp för skojare och oseriösa uppfödare
Under flera år har myndigheter varnat för att köpa smugglade valpar som kan bära på sjukdomar. Varningstecken är att det inte går att träffa tik och valp i hemmiljö och att det saknas papper. En form av bedrägeri förekommer också, där säljaren påstår sig ha en hund i utlandet, men vill ha pengar till import. Skicka inga pengar – hunden finns inte.

veterinarian doctor

 

Var kan jag köpa hunden?
Letar du efter en specifik ras kan du exempelvis gå via den rasens hundklubb. Om du till exempel letar efter labradorvalpar kan du på Labrador Retrieverklubbens hemsida se både valpar som finns nu och kommande kullar. Rasklubbarna brukar också lägga ut unghundar och vuxna hundar som finns för omplacering. Många kennlar, hundägare och djurhem lägger ut annonser på köp- och säljsiter. När du väll har hittat den hund du vill ha är ett tips att finna kampanjhemsidor som hjälper dig att spara pengar vid köp av typiska tillbehör till din hund. Besök åhlens rabattkod för att se om du hittar något att fynda.

Viktiga papper och intyg
Du har hittat en hund som du tror kommer passa bra i ditt liv, du har kontaktat nuvarande ägare och ni har kommit överrens om att du ska få köpa hunden – vad händer sen? Nu ska några viktiga saker ordnas.

  • Du ska få ett skriftligt köpeavtal av uppfödaren. Detta papper är viktigt för både säljare och köpare, särskilt om det senare skulle bli en tvist om ersättning eller vem som äger hunden. Köpeavtalet klargör nämligen äganderätten och ska innehålla information om eventuella medicinska ”fel” hos hunden och vad de i framtiden kan innebära. Svenska Kennelklubben har för sina medlemmar en färdig mall där uppfödaren inte får göra några tillägg eller ändringar. Även om du köper en blandras bör det finnas ett köpeavtal.
  • Du ska få ett intyg på att hunden har veterinärbesiktigats, d.v.s. att en veterinär har kontrollerat hundens hälsa och noterat om det finns några avvikelser. Intyget får inte vara över en vecka gammalt. Du ska också få ett vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Enligt lag ska hunden id-märkas med mikrochip eller tatuering av en veterinär och registreras hos Jordbruksverket. Köper du en valp ska den ägarregistreras innan den hunnit bli 4 månader. Är hunden äldre än 3 månader när du skaffar den ska du registrera ägarskap inom 4 veckor.