En aktiv hund lever längre

Hur länge lever hundar?

Hundar

Hunden är människans bästa vän och förtjänar denna titel för alla sina fina egenskaper. Hundar är kända för sin lojalitet, ovillkorliga kärlek och livsglädje. Det finns många andra egenskaper och personlighetsdrag som är beroende på ras. Det är viktigt att läsa mycket om olika raser innan man bestämmer sig för att säkerställa att hunden som kommer hem till en passar in i ens livsstil. En annan sak som är viktig att tänka på innan man köper hund är dess livslängd vilket varierar mycket mellan olika raser. Detta är en viktig läsning inför hundköp, bland andra praktiska tips om du ska köpa hund.

Ras och livsstil avgörande

En hunds livslängd beror på många olika faktorer, såsom hos människan. Det är lika viktigt för en hund som det är för oss, människor, att regelbundet röra på sig och hålla en normal kroppsvikt för att minska risken för sjukdomar senare i livet . Med det sagt, finns det flera andra kriterier som påverkar ens livslängd. Mycket beror på genetiken som avgör benägenheten för ärftliga sjukdomar. Hundarnas livslängd varierar mycket mellan olika raser. Vissa raser, som till exempel Berner sennenhund, har många rasburna sjukdomar och en medellivslängd på 8 år medan en Bichon Havanais kan bli 15 år eller äldre. Trots denna statistik finns det många undantag och med en aktiv livsstil kan man påverka sin hunds livslängd mer än vad man tror. Det betyder dock inte att man ska glömma mys och slappdagar helt och hållet och börja träna sin hund intensivt. Att mysa i en soffa då och då är också viktigt för en bra relation mellan hunden och ägaren.Bichon Havanais är en av de friskaste hundraserna

Det är alltså många olika kriterier som man ska titta på när man väljer hund. Livslängden varierar mycket mellan olika raser och innan man bestämmer sig för en viss ras, är det värt att kolla upp dess medellivslängd samt de vanligaste sjukdomarna hos denna ras. Det är bra att ha i åtanke att mycket beror även på livsstilen hunden och dess familj har. Att ha en aktiv och balanserad livsstil leder oftast till friska, glada hundar som lever längre. Samtidigt är det viktigt att hunden får återhämta sig. Det är svårt att säga exakt hur gammal en hund blir men med rätt inställning, kunskaper och vilja kan man förlänga sin hunds livslängd med flera år i vissa fall. Gizaleas.se är en digital mötesplats för hundälskare och har som mission att informera alla som redan är eller vill bli hundägare om de bästa valen för ett härligt och långt liv med människans bästa vän.