Amerikanska hundraser

Hundar

puppy american staffordshire terrier in front of white background

Det finns gott om amerikanska hundraser för alla möjliga typer av personligheter, men det kanske inte är alla som vet vilka raser som verkligen är därifrån. Vissa är uppenbara tack vare sina tydliga namn, som till exempel Amerikansk cocker spaniel, amerikansk vattenspaniel, bostonterrier och alaskan malamute, men andra är mindre självklara. Oavsett vilket finns det raser i massvis av olika storlekar och färger samt med olika egenskaper och för olika ändamål från detta stora land. Man behöver alltså inte leta särskilt länge innan man hittar sin nya favorit bland dem.

Flera populära raser

Det finns massor av raser som har stulit amerikanernas hjärtan och ironiskt nog är labradoren populärast i USA, en kanadensisk ras från den nordiska regionen Labrador. Med utmärkta jaktegenskaper och ett lugnt temperament passar denna ras perfekt för roller som ledarhund, terapihund och sökhund, över hela världen och inte bara i USA. Inhemska raser som är populära är bland annat bostonterrier, chesapeake bay retriever och staffordshire pitbullterrier. Mindre kända amerikanska raser är exempelvis amerikansk foxhound, amerikansk hårlös terrier, coonhound och catahoula leopard dog, som alla är avlade för olika ändamål, precis som alla andra raser runtom i världen. Med andra ord finns det kanske fler amerikanska raser än man kan tro och flera av dem har spridits världen över genom sina fina egenskaper och personligheter. Ändå är det en annan utlänning – den tyska schäfern – som kommer på andra plats i popularitet i USA, näst efter labradoren, tätt följt av den brittiska golden retrievern.

Stor variation hos raserna

USA är ett stort land, med stor variation i geografi och kultur, och minst lika stor variation hos hundraser. Från det nordliga Alaska med den hårt arbetande och krävande alaskan malamute, till den amerikanska cocker spanieln med sitt vänliga ansikte och imponerande hårsvall – det finns massor att välja mellan. Hundar har många typer av yrken runtom i världen, och hundar hjälper veteraner i USA. Det är bara ett av flera arbetsområden de kan ha, men den form av terapi som hundars närvaro ger har visat sig ha fantastisk effekt hos dem som behöver det. Amerikanska raser har avlats fram för allt från narkotikasökande till terapi och roller som ledarhund, men de allra flesta hundar idag fyller nog i första hand rollen som sällskapshund och trogen familjemedlem och följeslagare. Oavsett vilket, så råder inget tvivel om att amerikanska raser kommer i riktigt stor variation och har mycket att erbjuda alla typer av människor.