Hur du väljer hundnamn

Hundar

Införskaffandet av hund innefattar många beslut. Många är överens om att det roligaste beslutet är valet av hundnamn. Hur ska man gå tillväga när man döper sin lurvige vän? Knepen är många, en klassiker är t.ex. att slå upp valfri sida i kalendern och låta fingret falla på en dag, om du har tur kanske du hittar det perfekta namnet rätt under ditt finger. Andra sätt att komma på hundnamn är att ta en titt på Sveriges populäraste hundnamn. Bland tikarna platsar namnet Molly på första plats medan Sigge är ledande bland hanhundar.

Familj med hund

Yorkshire sitting in front of a white background

Om ni har barn i hushållet kan det vara en rolig idé att låta barnen bestämma namnet på hunden i hushållet. Barnen känner sig på så sätt mer ansvarsfulla och viktiga, dessutom kan namnförslagen bli extra personliga om det är barnen som själv kommer på dem. I regel finns det inga begränsningar gällande hundnamn, men en god idé kan vara att hålla hundnamnet av kortare slag. På så sätt underlättar det för både hund & människa vid tilltal. Underskatta inte namn med bokstaven s, då hundar uppfattar s:ljudet skarpare. Det kan vara enkelt att glömma av andra nödvändigheter som tillkommer vid köp av hund. Exempelvis är det viktigt att införskaffa eventuella tillbehör till hunden, om hunden t.ex. följer med vid längre bilresor. Glöm inte av att resor med hund kräver planering i förväg. Exempelvis tillåter i regel inte alla hotell eller campingar hundar, planera därför resor i tid så att ni kan bo bra med tillgång till sängar, speciellt vid större familjeutflykter.

Personliga namnförslag till din hund

Bland de mest populära hundnamnen i Sverige återkommer ett mönster, nämligen att döpa sin bästa vän efter en karaktär. Varför inte låta dig inspireras utav din favoritfilm eller favoritbok? Om man låter barnen lämna förslag på hundnamn dyker troligtvis namnet Elsa upp som de förstnämnda, troligtvis pga den storslagna Frost-effekten bland barnen. Namnet Elsa ligger på plats sju bland de populäraste hundnamnen i Sverige, men förväntas klättra upp inom kort. Populära hundnamn bland hanarna är bland annat Bamse, Rocky, Ozzy och Zorro, kanske är dem alla inspirerade utav ägarnas respektive hjälte/förebild? Tänk även på att valet av namn kommer påverka hur människor i hundens omgivning uppfattar hunden, om du på förhand vet att du kommer införskaffa dig en stor hund kan det vara roligt att exempelvis välja ett namn som skapar kontraster. Varför inte döpa din stora hund till lillen? Det viktigaste är att du känner dig bekväm med namnet!