Vilken typ av hund passar dig?

Hundar

De flesta hundraserna bygger på hundtyper som funnits mycket länge. Sedan mitten av 1800-talet har det bedrivits avel för att få fram än mer särpräglade hundraser. I Sverige finns omkring 250 hundraser som är erkända av Svenska Kennelklubben – hundägarnas riksorganisation. Totalt sett i världen brukar man säga att det finns över 500 raser men det beror lite på hur man definierar ras. Många raser är framtagna för väldigt specifika ändamål, andra raser har naturliga behov som kan vara svåra att tillgodose. Om du funderar på att skaffa hund är det därför viktigt att överväga vilken hundras som är den rätta för dig och din livsstil.

Happy Dog with Eyes Closed and Tongue Out Car Window

Dina förutsättningar som hundägare

Ditt hem blir även hundens hem. Är det tillräckligt stort? De flesta hundar klarar sig utan allt för mycket plats inomhus men bara om de får frisk luft, möjlighet att uträtta sina behov och motion flera gånger om dagen. En annan viktig fråga när du ska bestämma dig för vilken ras du ska skaffa är hur ser ditt hundintresse ut? Är du en aktiv person som vill tillbringa mycket tid med din hund så ska du kanske skaffa en hund som gillar utmaningar och snabbt lär sig nya saker. Då kan ni ägna er åt hundsport som agility tillsammans. Om du vill ha en vakthund kan du välja en ras som är uppmärksam och framavlad för att skydda sitt revir eller en stor hund med ett avskräckande utseende. De flesta blivande hundägare satsar på en hund som fungerar bra med människor – såväl gäster som familjemedlemmar. Lär dig mer om hundar innan du tar ett beslut om vilken ras som är rätt för dig. Om du redan har en hund kan du promenera med den och lyssna på ljudböcker om hundar på samma gång.

Populära hundraser i Sverige

Det finns omkring 800 000 hundar i Sverige. De allra flesta är registrerade hos Svenska Kennelklubben som därför har tillförlitlig statistik över vad det är för hundraser människor väljer att skaffa. Labrador Retriever är Sveriges populäraste hund. Det är en intelligent och älskvärd ras som passar perfekt i barnfamiljer. Även Golden Retriever som är ganska lik labradoren är en av våra populäraste hundraser. Jämthunden – en gammal svensk hundras med ganska mycket varg i sig hamnar på andra plats i de senaste mätningarna. Jämthunden är framförallt vanlig i de norra delarna av landet. Småhundar, särskilt, Chihuahua ökar snabbt i popularitet i städerna. Överhuvudtaget är det stora skillnader mellan olika delar av landet när det gäller vad för slags hundar människor väljer att skaffa. Det visar att många tar sitt ansvar och väljer hund utifrån sina geografiska förhållanden. Det är t.ex. ganska svårt att hålla en jämthund på ett bra sätt om du bor i en storstad eftersom den har ett så stort behov av att röra på sig.